Skip to main content
home-page

Tour Surprise Koersel

Stemming: welk locatie verdient een kunstwerk?

12 tot en met 24 maart 2024

Bekendmaking 10 locaties

april 2024

Voorbereiding van de kunstwerken

april 2024

Realisatie van de kunstwerken

mei 2024 - juni 2024

Inhuldiging Tour Surprise Koersel

juni 2024

Tour Surprise strijkt neer in Koersel

12-03-2024

In het kader van Tour Artistiek Beringen heeft stad Beringen al heel wat initiatieven rond kunst in de open ruimte op de teller staan. Van beschilderde elektriciteitskastjes over tijdelijke projecten zoals de raamtekeningen tot de muurschildering op de Kardijk en het lichtkunstwerk Cloisterama aan de Mijnkathedraal. 

Met kunst in de open ruimte wil stad Beringen kunst dichter bij de mensen brengen, en van Beringen één grote openluchtexpo maken die voor iedereen toegankelijk is. Tegen de zomer tovert de stad met Tour Surprise de dorpskern van Koersel om tot artistieke toonplek. Tour Surprise is een initiatief van Treepack, tevens de curator van Tour Elentrik. Als curator staat Treepack in voor de selectie van de kunstenaars, en voor de opvolging van de realisatie van de kunstingrepen.

De kunstzinnige wandelroute Tour Surprise start aan ontmoetingscentrum COR en leidt je over ca. 2 km voorbij 10 kleine, artistieke interventies op verrassende locaties in Koersel. Bij het uitstippelen van de route wordt er ook rekening gehouden met unieke erfgoedlocaties en (culturele) trekpleisters.

Stem op jouw favoriete locatie!

Tot en met 24 maart kan je via www.allemaalberingen.be/toursurprise stemmen op jouw favoriete locatie(s). De stad maakte alvast een preselectie van publieke locaties die voor Tour Surprise in aanmerking komen. Het is nu aan de inwoners om te bepalen welke 10 locaties daarvan een kunstzinnige toets zullen krijgen. De feestelijke inhuldiging van Tour Surprise is voorzien in juni.

Spelregels Tour Surprise

12-03-2024

Het project Tour Surprise in Koersel begon met de ambitie van stad Beringen om meer kunst naar de openbare ruimte te brengen. Treepack, als uitvoerder, is verantwoordelijk voor de kunstenaarsselectie en voor de opvolging van de realisatie van de kunstingrepen. De Dienst cultuur, stad Beringen en Treepack maakten alvast een preselectie van publieke locaties . De 10 locaties met de meeste stemmen zullen een kunstzinnige toets krijgen waar iedereen van kan genieten tijdens een verrassende ontdekkingstocht.

Welke is jouw favoriete locatie?  

Stemronde: welke locaties verdienen een kunstwerk? (12 – 24 maart 2024) 

Waarom stemmen? 

Door jouw stem uit te brengen bepaal jij welke 10 locaties in Koersel in aanmerking komen voor een kunstwerk.   

Kan ik op meerdere plekjes stemmen? 

Ja, je kan op 3 locaties stemmen.

Kan ik mijn stem ongedaan maken? 

Ja, je kan je stem ongedaan maken. Dat doe je door op “je hebt gestemd” te klikken bij de specifieke actie. Dat kan tot en met 24 maart 2024, de laatste dag van de stemming. 

Is het resultaat van de stemming bindend? 

Ja, deze stemming is bindend. Dat wil zeggen dat het college van burgemeester en schepenen de uitkomst van de stemming zal aannemen. Concreet: de 10 locaties met de meeste stemmen krijgen sowieso een kunstwerk.

Wat bij een gelijk aantal stemmen? 

Bij een gelijk aantal stemmen behoudt het college van burgemeester en schepenen het recht een eindbeslissing te nemen. 

Wanneer kan er gestemd worden? 

Stemmen kan tot en met donderdag 24 maart.  

Hoe kan ik stemmen? 

Zowel inwoners als passanten van Beringen kunnen online hun stem uitbrengen. Je moet dus niet in Beringen wonen om je stem uit te brengen. Om online te stemmen, dien je je te registeren op het participatieplatform, daarvoor heb je een geldig e-mailadres nodig. Elke registratie met een geldig e- mailadres geeft stemrecht. 

Moet ik verplicht een profiel aanmaken? 

Je hebt geen profiel nodig om de website te raadplegen. Om je stem online uit te brengen, dien je wel een profiel aan te maken op basis van een uniek e-mailadres.

Uitvoering (april – juni 2024)

Op basis van de stemronde worden er uit de vooropgestelde locaties 10 met de meeste stemmen geselecteerd. Voor deze 10 locaties gaat Treepack dan aan de slag met het selecteren van kunstenaars en ontwerpwerk. De kunstzinnige wandelroute Tour Surprise start aan ontmoetingscentrum Cor en leidt je over ca. 2 km voorbij 10 kleine, artistieke interventies op verrassende locaties in de dorpskern van Koersel. 

De realisatie van de kunstwerken en feestelijke inhuldiging van Tour Surprise is voorzien in juni 2024. 

Daarnaast wordt er een folder uitgewerkt waarin de volledige route met info over de kunstwerken en kunstenaar wordt opgenomen. De route zal ook online te raadplegen zijn en zal mee geïntegreerd worden in Tour Artistiek Beringen. 

Tour Artistiek Beringen

12-03-2024

Tour Surprise Koersel kadert binnen Tour Artistiek Beringen. Dat  overkoepelt alle initiatieven van stad Beringen rond kunst in de open ruimte. In verschillende edities toverden lokale kunstenaars 52 elektriciteitskastjes om tot pareltjes die het straatbeeld opfleuren en een fietsroute vormen langs alle deelkernen. Op die fietsroute rij je ook voorbij de kunstmuur van Joren Joshua die op de Kardijk in Beverlo prijkt. Daarnaast coördineert de stad ook enkele tijdelijke projecten zoals kunst achter het raam, raamtekeningen.

Momenteel zijn we bezig met Tour Surprise, waarbij op 10 locaties kleine, ludieke ingrepen voor verstrooiing zorgen in het centrum van Koersel. Ook kan je binnenkort de Kunstkapellekestour afleggen.

Cloisterama

 68 bogen in 12 felle kleuren brengen het atrium van de Mijnkathedraal ’s avonds tot leven. De Schotse kunstenaar David Batchelor wil met Cloisterama de aandacht vestigen op de bestaande rijke architectuur en de Sint-Theodarduskerk in Beringen-Mijn verbinden met de buurt.

 Cloisterama verwijst naar de glas-in-beton ramen van de Mijnkathedraal, die na een jarenlange restauratie in hun volle pracht te bewonderen zijn. Het kunstwerk verlicht het atrium en geeft de Sint-Theodarduskerk een nieuwe uitstraling, opdat het opnieuw een lichtbaken wordt voor de gemeenschap. Daarom symboliseren de bogen in 12 felle kleuren de diversiteit in Beringen-Mijn.

 Cloisterama is iedere dag te bezoeken tussen 15.00 en 20.00 uur aan de Mijnkathedraal, Koolmijnlaan 169.

Meer nieuws & activiteiten

Tour Surprise Koersel

Tour Surprise wil in Koersel speelse en artistieke elementen in het straatbeeld laten verschijnen. Zo wil stad Beringen kunst toegankelijker maken en de stad transformeren in een openluchtexpo. Tot en met 24 maart kan jij stemmen op jouw favoriete locatie en mee bepalen welke 10 locaties in Koersel een kunstzinnige transformatie zullen ondergaan.

Stem op je favoriete locaties

Ontdek de bijdragen op de kaart