Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Beringse Cultuurprijzen in een nieuw jasje

Met de Cultuurprijzen bekroont stad Beringen personen en organisaties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt in de Beringse cultuursector. Doel is deze laureaten breed in de kijker te zetten en de culturele dynamiek in de stad te stimuleren. De feestelijke prijsuitreiking vindt jaarlijks plaats in het voorjaar.

“Het afgelopen jaar hebben we in samenspraak met het Cultuurforum het oude reglement van de Cultuurprijzen geëvalueerd, en de prijscategorieën en wijze van nomineren en stemmen herzien”, licht cultuurschepen An Moons toe.

“Voortaan zetten we alle culturele sectoren minstens eenmaal om de twee jaar in de kijker door de alternerende uitreiking van Cultuurparels per discipline. We kijken ook buiten Beringen naar een uitgeweken Beringenaar voor de prijs van Cultureel Ambassadeur. Verder vinden we het belangrijk dat alle generaties aan bod kunnen komen, van jong opkomend talent tot de gevestigde waarden.”

Vijf categorieën Cultuurprijzen

In totaal zijn er vijf categorieën. De Algemene Culturele Verdienste gaat naar een gevestigde waarde: een persoon of organisatie met een zeer lovenswaardig(e) carrière of oeuvre van minstens 10 jaar. De Jonge Culturele Belofte is voor jong talent van maximaal 30 jaar.

Om de twee jaar wordt een Beringenaar buiten Beringen bekroond als Cultureel Ambassadeur. De Cultuurparels worden uitgereikt aan personen of organisaties actief binnen bepaalde culturele disciplines. Deze prijs is alternerend. Dit jaar komen de beeldende en audiovisuele kunsten, erfgoed en muziek aan bod en volgend jaar is het de beurt aan de podiumkunsten, letteren en het socio-cultureel volwassenenwerk.

Tot slot behouden we de Cultuurtandem als beloning voor een cultureel samenwerkingsproject tussen organisaties. Iedereen kan kandidaten voor de Cultuurprijzen voordragen. In maart volgt hiervoor een publieke oproep.

“Op basis van deze nominaties maakt een jury, met vertegenwoordigers uit het Cultuurforum en externe deskundigen, een selectie van maximum 3 laureaten per uit te reiken Cultuurprijs. De winnaars van de Cultuurparels en Cultuurtandem worden uiteindelijk door het publiek gekozen. Stad Beringen engageert zich om alle laureaten breed in de kijker te zetten, en hen daar waar mogelijk mee te betrekken in het lokaal cultuurbeleid. Naast eeuwige roem in Beringen kunnen de laureaten ook genieten van een financieel duwtje in de rug”, aldus de schepen.

Deel op facebook Deel op twitter